AARHUS
GYMNASIUM

Kemiens verden

Matematik A | Kemi A - HTX

På studeretningen lærer du, hvordan verden hænger sammen – bogstaveligt talt. Vi undersøger og eksperimenterer med stoffers forbindelser og reaktioner, og bruger vores viden om ”det molekylære puslespil” til at ændre, sammensætte eller skabe substanser med særlige egenskaber.

Sådan samarbejder studieretningsfagene

I kemi får du en forståelse for, hvordan verden er sammensat af ionforbindelser og molekyler, der til sammen skaber, den virkelighed vi lever i – og hvordan man kan manipulere og transformere stoffer ved at pille ved byggeklodserne, som de er gjort af. I matematik får du en forståelse for matematisk tankegang og logik. Du lærer at analysere konkrete problemstillinger og finde de bedste løsninger til dem.

Vi kombinerer fagene til at analysere og forstå, hvorfor stoffer opfører sig, som de gør, i deres rene form og i mødet med hinanden. Vi bliver i stand til at sætte tal på naturen, så vi kan finde frem til de optimale løsninger på kemiske udfordringer og skubbe til grænserne for, hvad der er muligt. Det gør vi gennem forsøg med professionelt udstyr i vores moderne laboratorier.

Sådan foregår undervisningen

Vi arbejder blandt andet med, hvordan man påvirker reaktioner med hjælp af katalysatorer, termodynamik og pH-forhold. Vi binder det hele op på en bred vifte af spændende emner – alt fra giftmord til medicin, forurening til miljøbeskyttelse samt (u)organiske stoffers opbygning og nedbrydning kommer en tur under luppen og bliver forklaret med kemien.

Du får undervisning i klasselokalet, i laboratoriet og udendørs. Vi tager dig også med ud på ekskursioner til virksomheder og forskningscentre på universiteter. Dér ser vi, hvordan kemien bruges til at fremstille holdbare fødevarer, livsvigtig medicin eller banebrydende teknologi. Vi inviterer også eksperter ind i undervisningen.

Du får også mulighed for at deltage i landsdækkende begivenheder og konkurrencer.

Her kan du tage denne studieretning

Særligt for denne studieretning i Aarhus C

På 3. år laver vi et Escape Room i tværfagligt samarbejde mellem dansk, matematik, fysik og kemi. Her leverer de naturvidenskabelige fag gåderne, mens danskfaget fortæller historien.

Særligt for denne studieretning i Viby

Vi tilbyder talent-programmer og forløb som fx Unge forskere, Forskerspirer og Science-talenter. Dertil får du mulighed for at konkurrere med (og mod) dine venner i forskellige nationale stævner: DM i Science, OL i fysik, Georg Mohr Matematik-konkurrencen og den internationale Matematik-Olympiade.

Særligt for denne studieretning i Skanderborg

Her får du chancen for at komme med i Astro-PI challenge, hvor du udvikler kode til et videnskabeligt eksperiment, der gennemføres på den internationale rumstation (ISS). Du får desuden mulighed for at deltage i landsdækkende konkurrencer som DM i Science, OL i fysik og Georg Mohr Matematik-konkurrencen.